Huomaa: Hankintasäännöt kiristyneet huomaamattomasti!
Oletko huomannut, että uusi EU-asetus sisämarkkinoita vääristävistä ulkomaisista tuista astui voimaan 12.1.2023? Jos tämä on mennyt sinulta ohi, et ole ainoa!
Asetus koskee sekä EU:n sulautuma-asetuksen piiriin kuuluvia yritysjärjestelyjä että julkisia hankintoja silloin, kun yritys on saanut taloudellista tukea EU:n ulkopuolelta kolmansista maista. Asetuksen myötä tällaiset nk. taloudelliset rahoitusosuudet tulee jatkossa ilmoittaa ennakkoon EU:n komissiolle, eikä ennakkoilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvaa liiketoimea tai julkista hankintaa saa toteuttaa ennen komission päätöstä. Asetuksen tarkoituksena on muun muassa suojella EU:n sisämarkkinoita ulkomaisten tukien luomilta kilpailun vääristymiltä.
”Rahoitusosuudella” tarkoitetaan missä muodossa tahansa myönnettyä julkista tukea, kuten esim. pääomanlisäyksiä, lainoja ja lainatakauksia, verokannustimia sekä velkojen anteeksiantoa. Tuen määritelmä näyttäisi myötäilevän EU:n valtiontukisääntöjen mukaista tuen määritelmää.
Asetuksen soveltamisalaan kuuluviin yritysjärjestelyihin sekä julkisiin hankintoihin osallistuvien yritysten on siten syytä varmistaa, että tukitoimenpiteiden seurantaprosessit ovat ajan tasalla. Ilmoitusvelvollisuuksia sovelletaan 12.10.2023 alkaen, mutta asetusta sovelletaan pääosin jo 12.7.2023 alkaen. Asetuksesta tullaan antamaan vielä tämän vuoden aikana nk. täytäntöönpanoasetus.
Julkisten hankintojen osalta hankintamenettelyyn osallistuvan yrityksen on ilmoitettava rahoitusosuuksia koskevat tiedot hankintaviranomaiselle / hankintayksikölle ja tämän välitettävä tiedot komissiolle, jos hankinnan ennakoitu arvo on vähintään 250 miljoonaa euroa (tai jos osiin jaetun hankinnan osan tai osien ennakoitu arvo on vähintään 125 miljoonaa euroa) ja tarjoaja tai sen pääasiallinen alihankkija on saanut tukia kolmannesta maasta vähintään 4 miljoonaa euroa viimeisen kolmen vuoden aikana.
Yritysjärjestelyissä on omat euromääräiset rajansa.
Asetus näyttäisi tulevan koskemaan vain kaikista suurimpia julkisia hankintoja ja yrityskauppoja. Soveltamisalaan kuuluvien järjestelyiden osalta on kuitenkin vielä paljon avoimia kysymyksiä aina rahoitusosuuden / tuen määritelmästä siihen, kuinka komissio tulee käytännössä selviytymään uusista valvontatehtävistään ja kuinka ennakkoilmoitusprosessit tulevat venyttämään yrityskauppaprosesseja ja hankintamenettelyitä. Joka tapauksessa asetus tulee vaikuttamaan kaikkiin EU:n kynnysarvot ylittäviin hankintoihin jo pelkästään siten, että kaavakkeisiin tulee lisäsoluja täytettäviksi ja huomioitavaksi.
Vestra jatkaa raportointia asetuksen vaikutuksista ja komission ohjeistuksista, stay tuned!
Julius Parikka & Teemu Yli-Savola
Kuva: Casey Horner, Unsplash